Povelja koordinacije Hrvatska Pčelarska Služba 112

Projekt pčelara Republike Hrvatske u suradnji sa Ministarstvom poljoprivrede i gradom Zagrebom

Uvodna riječ Koordinacije

Pčele su ključna komponenta održive poljoprivredne proizvodnje zbog njihove uloge najbrojnijeg svjetskog oprašivača i njene rasprostranjenosti, prisutnosti i interakcije s užim i širim okolišem. Nedavni pad brojnosti medonosnih vrsta pčela je u velikoj mjeri dokumentiran, ali nisu još uvijek u potpunosti shvaćeni te nisu nažalost još uvijek u potpunosti stvoreni osjećaji hitnosti oko potrebe da se shvate uzroci i implementiraju korisna rješenja. To je donekle i očekivano zbog utjecaja cijelog niza usko interesnih čimbenika uključujući i one koji utječu na aktivnosti vezane uz pčelarstvo i poljoprivrednu proizvodnju općenito. Raznolikost dionika koji smo pokrenuli u javnom, privatnom i neprofitnom sektoru trenutno rade na boljem razumijevanju i poboljšanju zdravlja pčela i meda putem istraživanja, međusobne komunikacije, cjeloživotne edukacije, provedbi projekata, politike i drugih mehanizama. Takvi napori se sve više primjenjuju uz pristup s više sudionika, a postoji i potreba za međužupanijskom i međusektorskom suradnjom na razvoju djelotvornih rješenja za poboljšanje zbrinjavanja rojeva pčela kao i samog zdravlja medonosnih vrsta pčela i ostalih oprašivača. Ova povelja opisuje misiju, opseg i ciljeve Koordinacije, osnovna pravila sudjelovanja i temeljna načela. Dokument uključuje trenutni popis članova Koordinacije zbrinjavanja pčela u Republici Hrvatskoj, trenutni pregled radne grupe i povelje radnih skupina.

Misija koordinacije

Naša misija je zajednički sa građanima, pčelarima i pčelarskim udrugama Republike Hrvatske implementirati rješenja koja će pomoći u postizanju održanja brojnosti pčela u prirodi, očuvanja zdravih populacija pčela, a istovremeno podržati i brojnost zdravih populacija prirodnih oprašivača u kontekstu produktivnih poljoprivrednih sustava i uspješnih ekosustava.

Kada, gdje i zašto

Pokrenuto je i odobreno od strane članova udruga Pčelarstvo online / http://www.pcelarstvo.hr i HUP pčelinjak http://www.pcelinjak.hr 12. 11. 2018. godine spajanje koordinacija zbrinjavanja rojeva pčela SOS Roj pčela koji djeluje na području Republike Hrvatske od 2004. godine i Pčelarsku službu grada Zagreba koja djeluje na području grada Zagreba od 2010. godine u jednu koordiniranu zajednicu pčelara i pčelarskih udruga naziva: Hrvatska pčelarska služba spašavanja (HPS-112). Osim suradnje s nadležnim Ministarstvom Republike Hrvatske o Koordinaciji i projektu obavijestiti Hrvatsku službu te istoj prezentirati rad, način korištenja te ju aktivno uključiti na način da na dojavu građana koristi ažuriran popis Koordinacije HPS-112.

Suradnja u akciji

Koordinirani sustav sakupljanja i zbrinjavanja rojeva pčela HPS-112 (http://www.hps-112.com) ima za cilj okupiti zainteresirane pčelarske udruge, građane, pčelare, uzgajivače matica, istraživače, vladine agencije, poljoprivrednike i sve ostale zainteresirane kako bi poboljšali način zbrinjavanja rojeva pčela te zdravlje pčela općenito, a posebno s ciljem kvalitetnijeg oprašivanja biljaka naše uže i šire okolice. Unutar Koordinacije surađujemo sa svima zainteresiranima u cilju poboljšanja pčelinjeg fonda, uzgoja pčela i zbrinjavanja rojeva pčela na način da će se sudionici Koordinacije pozabaviti, osim zbrinjavanja pčela, i brojnim čimbenicima koji utječu na zdravlje pčela, uključujući štetočine i bolesti pčela, prehranu i hranu te izloženosti štetnim pesticidima.

Vizija koordinacije Hrvatske Pčelarske Službe

Misija ove Koordinacije za zbrinjavanje rojeva pčela i očuvanje zdravlja pčelinjeg fonda je zajednički provoditi rješenja koja će pomoći da se održi i proširi zdrava populacija medonosnih pčela uz istovremeno povećanje populacije pčela i ostalih korisnih oprašivača u prirodi. Oprašivači su bitan čimbenik u kontekstu proizvodnih poljoprivrednih sustava i uspješnosti ekosustava.

Mediji trebaju pomoć i informacije

Svatko od nas, nebitno koje je struke, je li pčelar ili ne, ima svoju ulogu u zaštiti pčela - bilo da ste pčelar, poljoprivrednik, proizvođač ili distributer pesticida, hobi vrtlar ili građanin koji samo želi saznati više o pčelama. Pročitajte unutar ove povelje informacije o tome kako se možete uključiti. Članovi Koordinacije za zbrinjavanje i zdravlje medonosne pčele rade na terenu, odrađuju intervencije i osmišljavaju inovativne ideje za stvaranje uvjeta opstanka pčela u prirodi. Da biste saznali više i uključili se ovoj Koordinaciji, posjetite našu stranicu http://www.HPS-112.com i pročitajte članke unutar poveznica o programima i inicijativama za učlanjenje u Koordinaciju.

Kontrola usjeva, vrtova i travnjaka prvenstveno štiteći zdravlje oprašivača

Saznajte više o ulogama pčelara i uzgajivača pčela u ublažavanju rizika od izloženosti oprašivača pesticidima na poljoprivrednim nasadima. Pratite sve dokazano prihvatljive postupke suzbijanja štetočina pogodnih za oprašivače u vašem vrtu; provjerite vodič / brošuru kampanje za zaštitu oprašivača u Republici Hrvatskoj.

Prijavite pronađene rojeve pčela

Svaki roj doseljenih pčela nepoznata vlasnika koji vam smeta za normalan život i rad prijavite Koordinaciji osmišljenoj za zbrinjavanje istih.

Prijavite incidente vezane uz gubitke pčela

Izvješćivanje o incidentima pomaže svima da shvate što uzrokuje smrtnost pčela te nam uvelike pomaže kako bismo mogli zajedno raditi na rješavanju tih problema. Saznajte više o izvješćivanju o incidentima i preuzmite brošuru „O pčelama i ostalim oprašivačima”.

Kontrolirajte Varrou grinje u vašim košnicama

Brošura Koordinacije za zbrinjavanje pčela vezana uz kontrolu varoze pčela uz sve popratne zapise o primjeni učinkovith i prije svega prihvatljivih metoda mogu se upotrijebiti za kontrolu i držanje varoze u granicama normale unutar košnica. Odabir odgovarajućih sredstava i metoda kontrole ključni su u suzbijanju varoze te održanju zdravstvenog stanja pčela pod kontrolom.

Osigurajte da pčele imaju pristup raznovrsnoj i hranjivoj prehrani

Inzistirajte na poboljšanoj prehrani medonosnih vrsta pčela, ali i drugih oprašivača sadnjom pčelama prihvatljivih raznovrsnih vrsta biljaka. Zelene oaze neka budu u što većem broju sa biljem koje cvijeta tijekom cijele godine.

Naglašavajte važnost prisutnosti i zdravlja pčela kroz provedbu novih projekata na terenu

Članovi koordinacije vode inovativne napore u stvaranju stočne hrane i trude se poboljšati komunikaciju među pčelarima. Ti napori dokazano pridonose poboljšavanju komunikacije uzgajivača pčela i poboljšavaju zdravlje pčela. Ovi napori također pridonose proizvodnji usjeva, tlima, vodi, divljači i drugim uslugama ekosustava.

Alati i resursi

Cilj ove pčelarsko - građanske Koordinacije je pružiti najbolje trenutno u svijetu dostupne alate i resurse za poboljšanje zbrinjavanja i zdravlja pčela. Mi koordiniramo u svim, a ne samo pčelarskim, sektorima kako bismo razvili praktične i učinkovite materijale za različite vrste publike. Alati i resursi koje pružamo pčelarima i građanima unutar Koordinacije dostupni su besplatno. Doduše molimo vas da navedete Koordinaciju HPS-112 kao takvu u slučaju daljnje distribucije.

Prioritetne inicijative

  1. Stvoriti alate, resurse i praktična iskustva koja ubrzavaju komunikaciju te usvajaju u praksi dokazanih starih i novih inovacija koje izravno poboljšavaju zbrinjavanje i zdravlje pčela.
  2. Razviti i provesti strategiju informiranja javnosti kako bi se podigla svijest i povećala suradnja između ključnih aktera u prehrambenom lancu i šire javnosti.
  3. Osmisliti programe koji ubrzavaju razumijevanje i suradnju među ključnim akterima u prehrambenom lancu kako bi se stvorili pozitivni učinci na pčele i druge oprašivače te poboljšalo njihovo zdravstveno stanje, ali i resursi za njihov smještaj u prirodi.

U svakoj koloniji pčela u Republici Hrvatskoj danas je prisutna varroa. Ako je trenutno nema, ista će biti prisutna u roku nekoliko mjeseci. Napad te grinje danas predstavlja jednu od najvećih prijetnji zdravlju pčela, proizvodnji meda i oprašivanju bilja. Koordinacija razvija najbolju pčelarsku praksu vezanu oko zbrinjavanja i zdravlja pčela: Vodič za građane i pčelare. Ovaj je vodič osmišljen kako bi pčelarima olakšao pronalaženje praktičnih informacija koje mogu koristiti. Građanima koristi kako bi se upoznali s koristima pčela i ostalih oprašivača. Postoji širok raspon informacijskih resursa i znanstvenih članaka o zdravlju pčela. Koordinacija ima za cilj okupiti sve dostupne resurse na jednom mjestu - sve temeljito provjeriti te provjerene informacije od strane pčelara i građana ponuditi kao pomoć i ostalima zainteresiranima za zbrinjavanje i zdravlje pčela.

Mogu li i ja postati pčelar

Ako ste zainteresirani za pčelarstvo i želite postati pčelar, možete se obratiti lokalnom pčelaru ili pčelarskoj udruzi za pomoć. Potražite na web stranicama http://www.hps-112.com , http://wwww.hps-112.com.hr , http://www.pcelarstvo.hr , http://www.pcelinjak.hr ili ostalim popis pčelara i pčelarskih udruga za pomoć. Dijelite informacije o zbrinjavanju pčela i njihovom zdravlju.

To je jedan od koraka u pomoći održavanja tih oprašivača koji oprašivanjem omogućuju dostupnost 85% hrane koju jedete.